Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος



Στις 31 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Είναι μια μέρα που πρέπει να μας  προειδοποιήσει πόσο επιβλαβές είναι το κάπνισμα για την υγεία, όχι μόνο για τους καπνιστές, αλλά και για τον περίγυρό τους.














Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε 8 δευτερόλεπτα στον κόσμο ένας άνθρωπος
πεθαίνει από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Εκτιμάται ότι σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 1.300.000.000 καπνιστές και περίπου 5.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.





Γι’ αυτό, αν είστε καπνιστής, να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνος  για τη δική σας υγεία, την υγεία της οικογένειάς σας, των φίλων σας και των απογόνων σας!










Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας


Σήμερα τιμάται η διεθνής ημέρα της οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να τιμήσει την συνεισφορά του πατέρα και της μητέρας στο θεσμό της οικογένειας. 











Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η γιορτή της Μητέρας


Η γιορτή της Μητέρας είναι βαθιά ριζωμένη σε πολλούς ανθρώπους. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν τις γιορτές της άνοιξης των αρχαίων Ελλήνων προς τιμήν της θεάς Ρέας, της μητέρας των θεών. Καθώς ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, έτσι ώστε η γιορτή έχει αλλάξει, και άρχισαν να γιορτάζουν τη Μητέρα Εκκλησία - την πνευματική δύναμη που έδωσε τη ζωή και προστατεύει από τη ζημιά. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι άρχισαν να γιορτάζουν τις μητέρες, καθώς και την εκκλησία


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται από το 1872 ως ημέρα αφιερωμένη στην ειρήνη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson το 1914 κήρυξε την Ημέρα της Μητέρας εθνική αργία.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας σε διαφορετικές ημερομηνίες εντός του έτους, αλλά οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.








Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις. 

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μάιος ... 2016


Πρωτομαγια (μεταφερόμενη) με τζάκι στην Καστανιά στο hotel MANAKOS



Το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον και η άψογη φιλοξενία -όπως πάντα- από την κ. Ντίνα μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή μας στην Καστανιά.
 Υ.Γ. Θα ήταν άστοχο να μην αναφέρω και την Βίβιαν ... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει.








Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Καλοσύνη



Άγιος Γεώργιος Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.
Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.
Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.
Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό.
Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο.
Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με την βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.
Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.

Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει (απολύει) τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου είναι το ακόλουθο:  
Ως  των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Το απολυτίκιο είναι στην ουσία μια περίληψη της ζωής και του έργου του Αγίου.