Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Βράβευση του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

πηγή: www.trikalaola.gr

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων βραβεύεται  με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το Πρόγραμμα eTwinning.
Ο τίτλος του έργου που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2015-2016 και βραβεύτηκε είναι: “Bullying? No, Thank you!”  με θέμα τoν σχολικό εκφοβισμό.
Πρόκειται για ένα συνεργατικό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα μεταξύ πέντε σχολείων:
  • 9ο ΓυμνάσιοΤρικάλων, Ελλάδα
  • LiceoStatale “Regina Elena”, Ιταλία 
  • P. O. Hviezdoslava Trstená, Σλοβακία
  • INSTITUT VACARISSES,Ισπανία
  • Private Okyanus Schools (Halkali Özel Okyanus Ortaokulu),Τουρκία
Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργήθηκε από κοινού ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με εργασίες των μαθητών και των πέντε σχολείων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κ. Μαρία Αβδουλά, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΠΕ06) του γυμνασίου μας, σε συνεργασία με μαθητές της Β΄ και Γ΄τάξης. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες:
Βασίλειος Αβραάμ, Κωνσταντίνος Αγγούμης, Αργυρώ Βράκα, Γεωργία Γεωργούλα, 
 Μαρία-Όλγα Γιώτα, Παναγιώτα Μανάκου, Ηλίας Μιχαλόπουλος, Ευαγγελία Μπαμπούρη, 
 Θεόδωρος Μπρέντας, Χρυσοβαλάντου Ντάκου,Ελισάβετ Οικονόμου, Ιωάννης Χελιδώνης, 
 Κωνσταντίνος Χήρας .
Η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα Έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Δράσης.
Η Ετικέτα Ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στην εκπαιδευτικό και τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων για το υψηλό επίπεδο της eTwinning εργασίας τους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων συγχαίρει την κ. Αβδουλά και τους μαθητές και μαθήτριες της ομάδας της για την επιτυχία τους και εύχεται περαιτέρω διακρίσεις και καλή συνέχεια στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.



πηγή: sansimera.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΟΤ - ΑΝΑΓΕΝΗΣΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΦΙΛΙΚΟ) 15/9/2016

 Ο ΑΟΤ σε αγώνα προετοιμασίας που έδωσε στο Δημοτικό στάδιο της πόλης μας ηττήθηκε από την Αναγέννηση Καρδίτσας με 1-0.

 Λίγος ο κόσμος στο γήπεδο, μην ξεχνάμε ότι άρχισε και το παζάρι!!!





Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Παζάρι στα Τρίκαλα

Στίχοι:  
Κώστας Βίρβος
Μουσική:  
Γιάννης Μαρκόπουλος

Ερμηνεία: Λιζέτα Νικολάου

Αρχινάει στα Τρίκαλα Λιάκο μ’ το παζάρι
πάμε να πουλήσουμε κανα δυο σκουτιά,
να με πάρεις τραχηλιά γόβες και ζωνάρι
και μια τσίπα κόκκινη με χρυσά φλουριά.

Θα με πας στο τσίρκουλο για να δω τη Γκόλφω
στον αράπη, στη μαϊμού, στη σκοποβολή.
Θα με πάρεις και γιουρντάνι να κρεμώ στο κόρφο
και για σχόλες και γιορτή φούστα παρδαλή.

Θα με πας και για χορό Λιάκο μου λεβέντη
σε κλαρίνα όμορφα σε γλυκά βιολιά
και το βράδυ στο χωριό ύστερα απ’ το γλέντι
θα σου δώσω όσα θες χάδια και φιλιά.
 
Το πανηγύρι, όπως αλλιώς το λέμε, ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις  20 του ίδιου μήνα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται στις Καρυές. Οι παράγκες ξεκινάνε δίπλα από το ποτάμι και καταλήγουνε στο λούνα παρκ και στις παράγκες με τα σουβλάκια και τους χαλβάδες.
 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πράγματα που πρέπει να ξέρει ο νέος δάσκαλος

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς:

Είστε αξιέπαινος/η που αποφασίσατε να σπουδάσετε δάσκαλος/α και που τώρα βρίσκεστε στον χώρο της σχολικής βουής. Είναι η βουή της παιδικής ζωντάνιας, είναι η βουή που θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή. Είναι η βουή της εργάσιμης ζωής σας.
Στη συνέχεια, μερικές υποδείξεις, μερικές συμβουλές, θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εργάσιμη ζωή σας.
  • Γνωρίστε τους γονείς
Οι γονείς έχουν περισσότερη επιρροή στα παιδιά τους από ότι έχετε εσείς. Αυτό είναι ξεκάθαρο, αυτή είναι επιλογή της φύσης. Οι γονείς μπορούν να ακυρώσουν τον δάσκαλο, ο δάσκαλος δεν μπορεί να ακυρώσει τον γονέα. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι γονείς μπορούν να είναι, εν δυνάμει, συνεργάτες του δασκάλου και αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά. Δείξτε στους γονείς ότι σέβεστε το παιδί τους και αυτόματα θα σας σεβαστούν κι εκείνοι και στη συνέχεια, ακόμη περισσότερο θα σας σεβαστούν τα παιδιά τους, οι μαθητές σας. Ενημερώνετε συχνά τους γονείς για την πρόοδο της τάξης. Καθιερώστε την «τάξη των γονέων» και ενημερώνετέ τους, ομαδικά, μέσα στην τάξη των παιδιών τους. Μην τους ενημερώνετε ατομικά, μη δημιουργείτε εύνοιες, εκτός κι αν κάποιος μαθητής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, που έχει επίδραση στη μάθηση και στη συμπεριφορά του. Αξιοποιείστε με κάθε τρόπο τη φυσική επιρροή και τη δύναμη που ασκεί ο γονέας στο παιδί του. Κάντε τους γονείς φίλους του σχολείου και αμέσως θα κάνετε φίλους και τα παιδιά τους. Αυτός είναι ο καταλύτης που θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα, που θα κάνει τον μαθητή, αλλά και τον δάσκαλο πιο παραγωγικούς.
  • Το διάλειμμα
Το διάλλειμα είναι το ίδιο απαραίτητο για τον μαθητή και για τον δάσκαλο. Είναι η ολιγόλεπτη ευκαιρία να συνομιλήσουν οι δάσκαλοι μεταξύ τους καθώς θα παίρνουν τον καφέ τους ή θα πίνουν ένα ποτήρι νερό. Είναι όμως και η ευκαιρία όπου ένας νέος δάσκαλος έχει να ρωτήσει κάτι -και να μάθει- από έναν παλαιότερο δάσκαλο. Εάν είστε νέος δάσκαλος μη χάνετε αυτή την ευκαιρία. Επωφεληθείτε από αυτή, ρωτήστε έναν έμπειρο συνάδελφό σας για ό,τι σας απασχολεί, πάρτε τη γνώμη του. Και να είστε σίγουρος ότι ο συνάδελφός θα σας δώσει μία καλή απάντηση και θα σας την δώσει πρόθυμα και ολόψυχα. Δάσκαλος είναι κι εκείνος, ξέρετε… και είναι το μέρος που θα ακουμπήσετε, όταν θέλετε να πάρετε μία ανάσα.
  • Κι αν υπάρξουν δυσάρεστοι συνάδελφοι;
Μπορεί να αισθανθείτε λίγο απομονωμένος, ειδικά τις πρώτες ημέρες στο σχολείο. Αυτό βέβαια είναι πολύ σπάνιο και μπορεί να οφείλετε σ’ εσάς και στον διστακτικό χαρακτήρα σας. Μπορεί όμως να οφείλεται στην αδιάφορη ή ακόμα χειρότερα, στην υπεροπτική συμπεριφορά μερικών παλαιών δασκάλων. Όμως να ξέρετε, το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς. Το πρόβλημα το έχουν εκείνοι. Μη δίνεται καμία σημασία στις λοξές ματιές αυτών των συναδέλφων. Δείτε στα μάτια τους άλλους. Δείτε το βλέμμα τους και θα καταλάβετε ότι σκέφτονται ευνοϊκά προς εσάς. Αυτοί είναι οι πλειοψηφία. Πλειοψηφία είναι οι δάσκαλοι που τους βλέπεις και ξέρεις τι σκέφτονται. Και αυτοί είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι γιατί το ίδιο βλέπουν και τα παιδιά, στα μάτια αυτών των δασκάλων.
  • Χαμογελάστε μέσα στην τάξη
«Χαμογελάτε στην τάξη» είναι η συμβουλή που έχει να σας δώσει ένας έμπειρος δάσκαλος.
Στις μέρες μας, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, ίσως το χαμόγελο να είναι σπάνιο μέσα στο σπίτι. Μπορεί ακόμη και να λείπει παντελώς. Η αλήθεια είναι αυτή. Πάρα πολλά παιδιά έχουν λίγες ευκαιρίες ή καθόλου, να χαμογελάσουν στο σπίτι τους και η καλύτερη ελπίδα τους για ένα χαμόγελο μπορεί να βρίσκεται στα χέρια σας. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό αλλά είναι ζωτικής σημασίας. Χαμογελάτε στα παιδιά και βοηθήστε τα ώστε ένα μικρό κομμάτι της ζωής τους να γίνει πιο ευχάριστο.
  • Είναι η σκέψη που μετράει
Φροντίστε να μην είστε υπερβολικοί. Να μη ζητάτε ακατόρθωτα πράγματα από τα παιδιά. Αυτό είναι απληστία. Να είστε πρακτικοί. Να είστε κοντά στα παιδιά και να προσπαθείτε να ταυτιστείτε με αυτά. Αν το πετύχετε θα είστε ο ιδανικός δάσκαλος.
Κάθε παιδί θέλει να γνωρίζει μερικά πράγματα για τη ζωή του δασκάλου του. Να ακούσει και κάτι άλλο πέρα από τα μαθήματα. Σκεφτείτε το αυτό και όταν το κάνετε πράξη θα έχετε ήδη πλησιάσει τα παιδιά. Αν το κάνετε συχνά, δεν θα είναι τα παιδιά που θα ταυτιστούν μ’ εσάς. Θα είστε εσείς που θα ταυτιστείτε με τα παιδιά. Η σκέψη είναι που μετράει. Σκεφτείτε το και θα γίνει πραγματικότητα.
  • Συμπεριφορά: επιλέξτε τη σωστή στάση
Είτε εργάζεστε σε πλούσια προάστια, είτε στο κέντρο της πόλης, θα έχετε, όπου κι αν είστε, την ευκαιρία να συναντήσετε παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες συμπεριφοράς, που θέλουν να τα ρίξετε μία δεύτερη, πιο ζεστή ματιά. Μην αμελήσετε να το κάνετε. Μην το αποφύγετε. Το έχουν ανάγκη τα παιδιά εκείνα, ζωτική μάλιστα. Και να ξέρετε ότι αυτό αποδίδει. Και αποδίδει  πολύ, τόσο που αισθάνεστε τεράστια ικανοποίηση. Και από ένα σημείο και μετά το έχετε και εσείς ανάγκη, ακριβώς για την ικανοποίηση που σας δίνει. Αυτή είναι η σωστή στάση συμπεριφοράς. Επιλέξτε την!
  • Μην περιορίζετε τη φαντασία των παιδιών
Παλιές και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα ό,τι μαθαίνουν ευχάριστα. Κάνετε ευχάριστη τη διδασκαλία σας και μην περιορίζεστε στα σχολικά εγχειρίδια. Ενσωματώστε στη διδασκαλία σας οτιδήποτε εξάπτει τη φαντασία του παιδιού. Μη θέτετε αυστηρά όρια στον τρόπο που πρέπει να γράψουν κάτι. Πιο πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά εκείνα τα θέματα που αναπτύσσουν σε μήκος. Σκεφτείτε τρόπους ώστε να κινητοποιήσετε τους μαθητές να γράφουν όσο πιο πολλά μπορούν. Δεν υπάρχουν οδηγίες, εσείς θα βρείτε τον τρόπο να κάνετε τα παιδιά πολυγραφικά. Το ίδιο να κάνετε και για την προφορική έκφραση. Εάν τα παιδιά είναι μέσα στο θέμα και είναι αναλυτικά, όσο πιο πολύ γίνεται, τότε έχετε πράγματι αναπτύξει τη φαντασία τους.
  • Η καλύτερη επιβράβευση
Δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο διαπρέψατε στις σπουδές σας και στην επαγγελματική σας κατάρτιση. Η σχολική τάξη είναι ένας κόσμος τελείως διαφορετικός. Πρέπει να διαπρέψετε και σ’ αυτόν. Τούτο είναι το χρυσό ζητούμενο. Αυτή είναι η αποστολή σας. Δείτε τα παιδιά στα μάτια και γίνετε ρεαλιστές. Δεν υπάρχουν εγγυημένες επιτυχίες στη ζωή. Υπάρχουν επιτυχημένοι χειρισμοί που φέρνουν τις επιτυχίες. Συμπληρώστε τα κενά σας, ως δάσκαλος, με καθημερινή προσπάθεια. Μην πιστεύετε στην αυτοαξία σας γιατί είναι εγωιστικό. Είναι προτιμότερο να εισπράττετε την αξία που σας δίνουν οι άλλοι. Και αυτοί είναι οι μαθητές σας. Η εκτίμηση των μαθητών σας και η  αγάπη τους για σας είναι η καλύτερη επιβράβευση. Είναι κρίμα να μην την αισθανθείτε. Και είναι κρίμα περισσότερο για τα παιδιά.
  • Αξίζει τον κόπο
Η σχολική τάξη στην οποία θα πρωτοδιδάξετε θα είναι και το δικό σας σχολείο. Εκεί θα μάθετε να κάνετε τα σωστά ή τα λάθος βήματα. Τα μεγάλα ή τα μικρά, τα σπουδαία ή τα ασήμαντα. Μη χάνεται την ευκαιρία, που είναι ευκαιρία για πολλές ζωές. Της δικής σας αλλά, κυρίως, των παιδιών. Εξαντλείστε όλη σας τη θέληση και όλες σας τις δυνατότητες. Διδάξτε και διδαχτείτε, ολοκληρωθείτε επαγγελματικά και συναισθηματικά. Εξ’ άλλου είναι ο μόνος τρόπος να έχετε μία καριέρα απολαυστική. Αξίζει τον κόπο.




πηγή: Άννα Παππά δασκάλα – συγγραφέας

Ληθαίος

"Φουσκωμένος" ο Ληθαίος μετά τις τελευταίες βροχές.




Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Βόλος 8/9/2016 (εξετάσεις Βασίλη)


Πέμπτη 8/9/2016: στο Βόλο για τις εξετάσεις πτυχίου Γερμανικών του Βασίλη.

Το ιδιωτικό σχολείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ όπου έγιναν οι εξετάσεις.








Το όμορφο γηπεδάκι που διαθέτει το σχολείο.
 Απέναντι από το ιδιωτικό σχολεί Προμηθέας βρίσκεται το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.













Και ένα βίντεο με τη βροχή που συναντήσαμε στο ύψος της Λάρισας (σε όλη τη διαδρομή έβρεχε αλλά εκεί ήταν πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα)

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016