Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Στολισμός για τα Χριστούγεννα


κεντρική πλατεία
 
 Μια ιδέα από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης μας












                                    το πιο ψηλό φυσικό στολισμένο δεντρο
 το ποτάμι
 Ασκληπιού ... χωρίς κόσμο λόγω κρύου

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Πατέρας της Παναγιάς μας ήταν ο Ιωακείμ και μητέρα της η Άννα. Μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν λοιπόν, στο Θεό, πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.

Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου».
 Την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Δώδεκα χρόνια έμεινε η Παναγία μας στο ναό.
Η Παναγία είναι η μόνη γυναίκα σ’ όλο τον κόσμο που συγκέντρωνε όλες τις αρετές, ήταν δηλαδή «κεχαριτωμένη». Αυτήν την κεχαριτωμένη και καθαρή από αμαρτίες παιδούλα, διάλεξε ο Θεός και την αξίωσε να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό μας.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού






 Η  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1959 ενέκρινε τη "Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού», και τριάντα χρόνια αργότερα υιοθέτησε τη "Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Από τις 20 Νοεμβρίου 1989., σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία θέσπισαν  τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τα θεσμικά όργανα για την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων από την κακοποίηση, βία και διάφορες μορφές διακρίσεων.
Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα που χρειάζεται προστασία, και η ανθρωπότητα οφείλει στο παιδί το καλύτερο που έχει.
Κάθε χρόνο, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενθαρρύνονται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα δικαιώματα των παιδιών είναι το θεμέλιο της οικοδόμησης μιας ευημερούσας κοινωνίας! Δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που στερούνται των βασικών δικαιωμάτων ζωής.

Τα βασικά δικαιώματα του παιδιού:
 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ: τροφή, στέγη, στέγαση, υγεία, βιοτικό επίπεδο

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ανάπτυξη, εκπαίδευση, οικογένεια,  πολιτισμό, ταυτότητα

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: λήψη αποφάσεων, κοινωνικοποίηση, έκφραση,  πρόσβαση σε πληροφορίες

  
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: κακοποίηση, παραμέληση, εκμετάλλευση, βασανιστήρια, απαγωγές,  πορνεία
 

 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου, φέτος στις 16 Νοεμβρίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας γιορτάζεται σήμερα με στόχο την εκπαίδευση του πληθυσμού στην αυξανόμενη τάση των ασθενών που πάσχουν από αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.



Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα, περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και είναι η τέταρτη πιο κοινή αιτία θανάτου στη χώρα μας, το ευρύ κοινό γνωρίζει λίγα πράγματα για αυτή την ανίατη ασθένεια, και ακόμη λιγότερο για τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που την προκαλούν.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια κοινή ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από τη μερική και μόνιμη στένωση των αεραγωγών, προκαλώντας μειωμένη ροή αέρα η οποία προκαλεί δύσπνοια και άλλα συμπτώματα.


Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ΧΑΠ και δεν το ξέρουν. Αποδίδουν τα  συμπτώματά της στη γήρανση ή μακροπρόθεσμα στο κάπνισμα.

Ξεχωριστά, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, ενώ σημαντική είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε επιβλαβή σωματίδια και τα αέρια στο εργασιακό περιβάλλον και η γενετική προδιάθεση.

Η επίπτωση της ΧΑΠ και της θνησιμότητας από αυτή την ασθένεια στον κόσμο αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι!

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μπορεί να διαγνωστεί με σπιρομέτρηση, ανώδυνη, γρήγορη και μη επεμβατική δοκιμή της λειτουργίας των πνευμόνων.
 Παρά το γεγονός ότι η ΧΑΠ είναι ανίατη νόσος, αν διαγνωσθεί έγκαιρα και να αρχίσει με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, η ανάπτυξη της μπορεί να επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών σχεδόν δεν ενοχλείται.

Η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού είναι καπνιστές ηλικίας άνω των 40 χρόνων, αλλά και άλλοι που εκτίθενται στις επιδράσεις του καπνού. Επίσης, όλοι εκείνοι οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε σκόνη, καπνό, χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι, είναι στην ομάδα κινδύνου των ατόμων που μπορεί να πάσχουν από ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου μπορεί να είναι ένας βήχας, βήχας με φλέγμα και βλέννας, δύσπνοια και κόπωση στην καθημερινή και απλή φυσική δραστηριότητα όπως το ανέβασμα σκάλας, το περπάτημα, τα ψώνια, το μπάνιο και το ντύσιμο.

Η έγκαιρη ανίχνευση της ΧΑΠ αυξάνει την ικανότητα να σταματήσει η περαιτέρω ζημιά στους πνεύμονες, αλλά όλοι όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχετε κάποια από τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών, συνιστάται να επισκεφθούν ένα γιατρό και να κάνουν ένα διαγνωστικό έλεγχο.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Πανσέληνος

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η σημερινή  πανσέληνος.
Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.
Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.





Σήμερα, η Σελήνη  φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.





                                 Η χθεσινή Σελήνη































πηγή:news.in.gr





  













Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ουράνιο τόξο στο δρόμο για τη δουλειά

Aκολουθώντας την καταιγίδα βρίσκεις το ουράνιο τόξο...
 Πηγαίνοντας στη δουλειά, σήμερα το πρωί, είδα μπροστά μου αυτό το υπέροχο θέαμα: ένα ουράνιο τόξο είχε στολίσει τον ουρανό. Σταμάτησα το αυτοκίνητο και με το κινητό έβγαλα αυτές τις φωτογραφίες (στην πραγματικότητα ήτανε πολύ πιο όμορφο).







Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Κυριακή = ΑΟΤ

 Πολύς ο κόσμος (2.000 περίπου) και σήμερα στο γήπεδο όμως απογοητεύθηκαν από το τελικό 1-1 της ομάδας μας με τον Πανσερραϊκό.