Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου



Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Η απόφαση για τον εορτασμό αυτής της ημέρας ελήφθη στο Παρίσι, το 1995, κατά τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO .
Ωστόσο, η γιορτή του βιβλίου προέρχεται από την Ισπανία, όπου η ημέρα αυτή είναι αργία από το 1923. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε συμβολικά, γιατί συμπίπτει με την ημερομηνία του θανάτου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και την ημερομηνία γέννησης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.                                                           Η ιδέα βασίζεται στο καταλανικό έθιμο κατά το οποίο δίνουνε βιβλία και τριαντάφυλλα για την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Το έθιμο ήταν ότι όταν ένας άνδρας δίνει τριαντάφυλλα σε μια γυναίκα, αυτή με τη σειρά της του δίνει ένα βιβλίο.

Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνος του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, η οργάνωση με τη βοήθεια των εκδοτών, εκπαιδευτικών, βιβλιοθηκάριων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, προσπαθεί το βιβλίο να προσεγγίσει και να διαβαστεί από τους νέους.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ:Στην αρχή της 4ης χιλιετίας π.Χ. οι Σουμέριοι εφηύραν το πρώτο βιβλίο. Φυσικά, διαφορετικό από τα βιβλία που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν πήλινες πινακίδες στις οποίες με μια ειδική γραφίδα, όπως ένα πόδι κοτόπουλου, γράφονταν ένα σφηνοειδή κείμενο. Το αρχαιότερο γραπτό κείμενο ή βιβλίο που έχουμε από τα αρχαία χρόνια, είναι το Έπος του Γκιλγκαμές. Αργότερα οι  Αιγύπτιοι, που εφηύραν τον πάπυρο, χαρτί καλάμι, και έγραφαν πάνω του. Η επιστολή τους ήταν η εικόνα - ιερογλυφικά. Οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες έγραφαν βιβλία που ήταν σε σχήμα κυλίνδρου. Κατά τον Μεσαίωνα, τα βιβλία ήταν χειρόγραφα, και το ποσοστό αλφαβητισμού ήταν αμελητέο. Ο  Johan Gutenberg έφερε την επανάσταση στον κόσμο των βιβλίων, όταν το 1455 τύπωσε την πρώτη Βίβλο. Σήμερα έχουμε βιβλία σε ψηφιακή μορφή.

Μία από τις πιο σκοτεινές μέρες της ιστορίας  του βιβλίου είναι η ολική καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της  ιστορίας, τα βιβλία  συχνά έχουν απαγορευτεί, διωχτεί  και καταδικαστεί. Λογοτεχνία και συγγραφείς, ιδίως συγγραφείς, ήταν συχνά τα θύματα των διώξεων, της απαγόρευσης, των βασανιστηρίων και δολοφονιών. Στη μεσαιωνική Ευρώπη, τα βιβλία ήταν ο εχθρός, ειδικά ένα βιβλίο στο χέρι γυναίκας ή βιβλίο από την πένα μιας γυναίκας. Ο Διαφωτισμός έχει μεγάλη συνεισφορά στο γραπτό λόγο, ως μία από τις βασικές αρχές του Διαφωτισμού ήταν μόνο η εκπαίδευση.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι η ανάγνωση έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Στα παιδιά διαβάζουμε ένα παραμύθι, για καληνύχτα, όταν είναι άρρωστα κλπ. Λέγεται ότι η ανάγνωση μερικών  σελίδων έχουν κατευναστική επίδραση στο άτομο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου